fbpx

Facebook-video inzetten? Lees hier hoe!

Waar bedrijven vroeger massaal investeerden in offline marketing, wordt tegenwoordig veel meer budget besteed aan bijvoorbeeld Facebook-video’s.

Wist je dat alle Facebook-video’s samen voor meer dan 28 miljard views  zorgen op weekbasis!

Maakt jouw bedrijf nog geen gebruik van video’s op Facebook? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen!

First things first: Keep it short!

De grootste waarde van een videocampagne zit in de eerste drie seconden! Zorg er dus eerst en vooral voor dat je doelpubliek snel wordt getriggerd en weet waarover het gaat.

Een groot percentage van de Facebook-gebruikers gebruikt het platform via een mobiel toestel. Smartphonegebruikers zijn selectiever dan computergebruikers en scrollen vaak snel door, waardoor veel informatie verloren gaat of slechts in de vlugte wordt bekeken.

Wil je toch dat deze gebruikers jouw Facebook-video zien? Then keep it short and simple!

 • Maak video’s van maximaal één minuut.
 • Plaats zowel aan het begin, als het einde van je Facebook video een call to action.
 • Zorg voor een korte en krachtige boodschap.

Ondertiteling is een must

Zo’n 80 procent van alle Facebook-gebruikers bekijkt video’s zonder geluid. Wanneer die gebruikers je video voorbij zien komen en merken dat er iemand praat, maar er geen ondertiteling is, dan scrollen ze verder.

We kijken naar video’s omdat we denken dat we er iets waardevols kunnen uithalen. Dat kan gaan van amusement tot nuttige informatie.

Maar waarde is moeilijk over te brengen als kijkers niet verstaan wat er gezegd wordt. 

Zorg er daarom voor dat je video ondertiteld is indien nodig. Het is niet erg moeilijk en je haalt op die manier veel meer uit je video.

Daarnaast speelt Facebook video’s af zonder geluid.

Hierdoor scrollen veel gebruikers gewoonweg door omdat ze toch niet horen waarover de video gaat. Door keywords en ondertiteling in je Facebook-video te integreren, omzeil je dit probleem. 

Een uitnodigende titel, enkele kernwoorden en het gebruik van ondertitels zijn cruciaal om je publiek te informeren over de inhoud van je video en hen te overtuigen om deze helemaal tot het einde uit te kijken!

Ook zin in een
snelle hap?

Schrijf een duidelijk bijschrift

Je kunt je video vergezellen van een bijschrift waarin je kort uitlegt waar de video over gaat. In feite is het vergelijkbaar met de achterkant van een boek. Als die samenvatting je niet interesseert, dan lees je het boek niet.

Schrijf dus een duidelijk bijschrift dat de volgende elementen bevat:

 • hou het zo kort mogelijk;
 • beschrijf de waarde die de kijker uit je video haalt;
 • gebruik alle sleutelwoorden.

Voor een video rond snel afvallen kun je bijvoorbeeld volgend bijschrift schrijven: “Deze man viel 20 kg af op 1 maand tijd. Kijk hier hoe hij het deed!”

Gebruik native video

Sommigen maken er een gewoonte van om een video op YouTube te publiceren en vervolgens de link ernaar op Facebook te plaatsen. Maar dat breekt je zuur op.

Facebook laat in die gevallen je video aan minder mensen zien. De reden daarvoor? Een link naar een andere website zorgt ervoor dat de aandacht niet meer op Facebook is gevestigd.

De beste manier om dat probleem aan te pakken, is door je video rechtstreeks te uploaden op Facebook. Dan is het een ‘native video’ en geniet je van een groter bereik.

Eindig met een call-to-action

Je video heeft in principe een bepaald doel

Dat kan gaan van interesse opwekken tot conversies genereren. Een call-to-action is nog steeds de beste manier om je kijkers de gewenste actie te laten ondernemen.

Eindig daarom je video met een duidelijke call-to-action die zegt wat je van de kijker verwacht:

 • “Vond je dit interessant? Like onze pagina en krijg meer van deze content te zien!”
 • “Wil je er eentje bestellen? Surf dan naar (website) en bestel nu!”
 • “Meer informatie? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week nuttige tips!”

Publiceer je video op het juiste moment

Elke doelgroep heeft een tijdstip waarop ze actiever zijn op social media. Tieners zijn niet erg actief tijdens de schooluren. Volwassenen al evenmin tijdens werkuren.

Analyseer wanneer je doelgroep het actiefst is om vervolgens op die momenten je video te publiceren. Je bereikt zo een veel groter deel van je doelgroep.

Daarnaast is recentheid een belangrijke factor voor Facebook. Hoe recenter je content is, hoe meer mensen het te zien krijgen.

Voorzie een prikkelende thumbnail

De thumbnail van een video is de afbeelding die je ziet verschijnen wanneer de video nog niet aan het afspelen is. 

Bij sommige mensen staat Facebook zo ingesteld dat video’s niet automatisch afspelen. 

Zeker in die gevallen is het belangrijk dat ze een sneak peek krijgen die hen aanzet om je video af te spelen. Zorg dus voor een duidelijke, kleurrijke en nieuwsgierigheid opwekkende thumbnail.

Gebruik vierkante video

Wat video op Facebook betreft heb je drie opties:

 • horizontale video
 • verticale video
 • vierkante video

Probeer altijd zoveel mogelijk in te zetten op vierkante video.

Ten eerste neemt vierkante video een groter deel van je scherm in beslag. Uit cijfers van Buffer blijkt dat vierkante video’s maar liefst 78 procent meer schermruimte in beslag nemen dan horizontale video’s.

Een tweede reden had je misschien zelf al geraden. 

Het merendeel van Facebook-gebruikers zit op hun mobiel apparaat. En dat houden ze verticaal vast. Horizontale video is dus sowieso niet aangeraden.

Tag relevante personen en pagina’s

Wanneer je een video publiceert, vindt die zijn weg naar de volgers van je pagina. Maar is dat genoeg?

Zeker wanneer er andere personen of bedrijven aan bod komen in je video, is het nuttig om hen te taggen in je bijschrift. Op die manier krijgt ook een deel van hun volgers je content te zien.

Maak je Facebook-video exclusief en shareable

Een video delen die ook op de nationale tv verschijnt, heeft geen exclusieve waarde voor je doelgroep. Zorg dus dat jouw publiek via Facebook een boodschap ontvangt die op geen enkel ander kanaal gedeeld wordt. Op deze manier creëer je een community-gevoel en zal jouw bedrijf langer top of mind blijven bij jouw publiek!

Bouw verder een hoog shareability-gehalte in, zeker nu Facebook de richtlijnen heeft veranderd voor posts. Video’s met meer engagement en comments zullen in de toekomst hoger gaan scoren in het nieuwsoverzicht.

TALK ABOUT YOUR STORY

FOLLOW US
facebooklinkedIninstagram

OFFICE & STUDIO
Plasstraat 3
1860 Meise

UNDO.REDO BVBA
Overzetstraat 9
1880 Kapelle-op-den-Bos
BTW BE 0841.073.043