fbpx

Waarom video een onderdeel hoort te zijn van je content marketingstrategie?

Video neemt toe aan belang in zowat elke content marketingstrategie. Steeds meer bedrijven zetten in op video, en dat heeft duidelijke redenen. In dit artikel zoomen we daar dieper op in, zodat ook jij weet wat de kracht is van sterke video’s in je content marketingstrategie.

Maar eerst… Wat is content marketing nu eigenlijk?

Wat is content marketing?

“Content Marketing is a strategic marketing approach focused on creating and distributing valuable, relevant, and consistent content to attract and retain a clearly-defined-audience – and, ultimately, to drive profitable customer action.”

Dit is de definitie van content marketing volgens Joe Pulizzi van het Content Marketing Institute (CMI), niet de minste dus.

Het is niet zo dat je top-of-mind bent bij je publiek als je eenmalig content deelt.

De sleutel voor succesvolle content marketingstrategie is het inzetten van verschillende soorten content, waarbij je verschillende middelen en kanalen gebruikt. Vervolgens komt het erop aan om te herhalen, herhalen, en nog eens te herhalen.

Eén van de middelen die je zeker moet inzetten bij een content marketing strategie, is video. Video wordt vaak gezien als een leuke extra, maar als je bijvoorbeeld weet dat YouTube de tweede grootste zoekmachine ter wereld is, wordt het belang van video in je content marketingstrategie meteen duidelijk.

Maar wat maakt video nu zo krachtig en belangrijk?

 

Meer engagement

Wanneer je iets publiceert op YouTube of op social media, dan wil je dat er veel mensen naar kijken, en dat diezelfde mensen mee interageren in de vorm van likes, comments en shares.

Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Social media newsfeeds zijn gevuld met een enorme hoeveelheid content. Zij die er even doorscrollen nemen nooit de tijd om elk bericht apart te bekijken.

Met andere woorden: ze moeten keuzes maken. Ze moeten kiezen welke content hen interessant genoeg lijkt om tijd aan te spenderen.

Daar slaagt video beter in dan een gewone tekstupdate of afbeelding. De voorwaarde is natuurlijk dat je video in de eerste seconden de aandacht naar zich toe zuigt

Kortom, met video content creëer je meer interactie en engagement, waardoor je je merk veel beter in de kijker zet. Wat views betreft scoort video zo’n 48% beter dan tekstupdates

Wat interactie betreft is dat zelfs 65%.

Case: NXT-PRO
Videoreeks voor social media met motion graphics integratie

Efficiënt distribueren

Content creëren is maar één deel van de job. Het andere deel is dat je ervoor zorgt dat de content op het juiste moment de juiste mensen bereikt. Je moet efficiënt content distribueren.

Video is een heel divers inzetbaar stuk content. Zo kun je:

  • de volledige video op je website en YouTube-kanaal plaatsen;
  • dezelfde video in verschillende snackable video’s gieten, en die delen op social media.

Op die manier voorzie je in de behoefte van verschillende doelgroepen. Zij die actief op zoek zijn naar jou kunnen de volledige video bekijken op jouw kanalen. 

Zij die niet per se op zoek zijn naar jou en je video toevallig tegenkomen op social media, hebben niet dezelfde aandacht. Zij zijn tevreden met de kortere video’s die je hen geeft.

Case: Gedimat Desmet

Preloader animatie voor Youtube

Video is divers

Afhankelijk van de boodschap die je wilt meegeven in je video, zijn er talloze mogelijkheden die je in je voordeel kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld:

  • een bedrijfsfilm maken zodat je doelgroep je snel en efficiënt leert kennen;
  • testimonials opnemen zodat anderen zien hoe tevreden je klanten zijn;
  • productvideo’s voorzien om je klanten en prospecten te helpen met je product te begrijpen en juist te gebruiken;
  • eventvideo’s publiceren als aftermovie van een geweldige avond;
  • een geanimeerde explainer video ontwerpen om een ingewikkeld proces op een eenvoudige manier uit te leggen.

Je snapt het wel: afhankelijk van de boodschap die je brengt, biedt video op de één of andere manier altijd een efficiënte oplossing.

 

Video verbetert je positie in Google

Content is king. Die uitspraak heb je waarschijnlijk wel al eens gehoord. En dat is logisch. Met voldoende kwalitatieve content geef je signalen aan Google dat je iets waardevols te vertellen hebt aan je doelgroep.

Maar het beste wat je kunt verwerken in je content marketingstrategie is video. De reden daarvoor is simpel.

De mate waarin je content antwoord geeft op de informatiebehoefte van de surfer is een belangrijke parameter voor Google om te bepalen hoe hoog je in de zoekresultaten moet verschijnen.

Maar ook de tijd die bezoekers op je website doorbrengen is een belangrijke parameter. 

Wanneer ze snel door een blogartikel gaan en hun antwoord gevonden hebben, zijn ze terug weg. Maar ze blijven langer geconcentreerd wanneer je hen een video geeft. En zo blijven ze ook ze ook langer op je website.

Ook dat is dus een signaal voor Google dat je een mooi plekje in die zoekresultaten verdient.

 

De concurrentie zit niet stil

De redenen die we tot hiertoe aanhaalden, hebben vooral met jou en je doelgroep te maken. Maar je moet ook rekening houden met de concurrentie. Ook zij weten dat video een krachtige vorm van communiceren is. De kans bestaat zelfs dat je nu aan een specifieke concurrent denkt waarvan je weet dat hij op video aan het inzetten is.

Hoe dan ook, wat communicatie betreft kun je een streepje voor krijgen op je concurrentie door consistent in te zetten op video in je content marketingstrategie.

 

Je kijkers onthouden beter wat je zegt

Onze hersenen zijn visueel ingesteld. Beelden zeggen meer dan woorden. 

Wanneer je kunt kiezen voor een tekst of een video rond een bepaald onderwerp, dan is video bijna altijd de betere keuze. We onthouden de boodschap van een video namelijk veel beter dan die van een tekst:

  • 95% onthoudt je video;
  • 10% onthoudt je tekst.

Of als we het in cijfers uitdrukken: op 1000 mensen gaat het dus om 950 tegenover 100 mensen die je boodschap onthouden

Zeker wanneer je content een boodschap overbrengt die jij ontzettend belangrijk vindt, is video your way to go.

 

Video weekt emotie los

Teksten kunnen dat ook. Maar wat werkt er nu beter? Een tekst van 300 woorden over hoe de verwaarloosde puppy zijn forever home vond? Of een video waarin je toont hoe je de puppy vond en laat zien welke transformatie hij onderging voor iemand hem adopteerde?

Het is een extreem voorbeeld. Maar extreme voorbeelden maken wel snel duidelijk wat je bedoelt. 

Bij zo’n 90% van de aankoopbeslissingen die we maken, zijn er bepaalde emoties die een rol spelen. Luiers? Die koop je liever van Pampers, want die luiers zijn zacht en kwalitatief voor de huid van je baby. Eten? Liever niet te veel ongezonde dingen, want je zet graag een evenwichtige en gezonde maaltijd op tafel voor je gezin.

Dankzij video slaag je erin om beroep te doen op de emoties die vroeg of laat een belangrijke rol spelen in het aankoopproces.

 

Veel verschillende mogelijkheiden met video

Video kan worden ingezet voor veel verschillende toepassingen. Denk aan bedrijfsfilms, testimonials, productvideo’s, how-to video’s, eventvideo’s… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Klaar voor video in je contentstrategie?

Zo zie je maar. Video maakt een wereld van verschil als je het slim en efficiënt inzet. Ben je overtuigd van de kracht die video met zich meebrengt voor je bedrijf? 

Contacteer ons en samen maken we er een knap verhaal van!

TALK ABOUT YOUR STORY

FOLLOW US
facebooklinkedIninstagram

OFFICE & STUDIO
Plasstraat 3
1860 Meise

UNDO.REDO BVBA
Overzetstraat 9
1880 Kapelle-op-den-Bos
BTW BE 0841.073.043