Waarom een video script essentieel is voor een geslaagde video!
Uit cijfers van Hubspot blijkt dat er in 2020 meer dan 80 procent van alle bedrijven inzet op video in hun marketingstrategie. Met andere woorden: de kans is groot dat ook jij je er al eens aan waagde.
Het punt dat we daarmee maken is simpel: er komt steeds meer videomarketing op ons af.
Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je video beter is dan die van de concullega’s. Een sterk video script schrijven is een eerste stap naar succes. Maar wat is het? Waarom gebruik je het? En vooral: hoe schrijf je een video script?
Wat is een video script en waarom zou je het uitwerken?
Voordat een aannemer een brug kan bouwen, moet een technisch tekenaar de brug tekenen. Hetzelfde geldt voor een video. Je kan een video pas echt professioneel opnemen als je beschikt over een ‘blauwdruk’ van je video. En dat is wat een video script is.
Video scripts kunnen verschillende vormen hebben.
Maar uiteindelijk behandelen ze wel allemaal volgende zaken:
- Wat zie je in het shot?
- Op welke locatie vindt de video plaats?
- Wat zeggen de acteurs?
- Welke achtergrondmuziek hoor je?
- Welke overgang is er van het ene shot naar het andere?
1. Een goed video script zorgt voor een vlot verloop
De grote meerderheid houdt er geen rekening mee dat het uitschrijven van een goed video script minstens zo belangrijk is als de feitelijke uitwerking zelf. Bedrijven geven vaak aan dat ze de kennis niet hebben om een video script uit te schrijven of dat ze überhaupt de tijd niet vinden in hun drukke agenda om eraan te beginnen.
Resultaat? Je bent langer bezig aan de opnames dan initieel vooropgesteld, er ontbreekt een duidelijk doel in je video, je ontvangt teleurstellende resultaten omdat de video niet overeenkomt met wat je oorspronkelijk in gedachten had, enzovoort.
Zo weet je op voorhand hoeveel tijd alles in beslag zal nemen, kan je zorgen voor een vlotte en snelle afhandeling, en kom je niet voor verrassingen te staan.
2. Een goed video script werkt kostenbesparend
Naast heel veel tijd, bespaart een goed video script je ook nog eens heel veel geld.
Een goed video script zorgt namelijk dat je toekomt met je vooraf afgesproken tijd en dat je een duidelijk afgelijnd idee op papier hebt.
Bedrijven die daarentegen zonder voorbereidingen aan de opnames van hun video beginnen, merken al snel dat 60 of 90 seconden helemaal niet zo lang zijn als ze eerst dachten. Hierdoor wordt de vooraf afgesproken tijd overschreden en schieten zowel de opnamekosten, als de montagekosten de lucht in.
Ook zin in een
snelle hap?
3. Een goed video script zorgt voor een doelgerichte communicatie
Door – voorafgaand aan de opnames – voldoende tijd te voorzien voor het creatieve denkproces en het uitdenken van verfrissende verhaallijnen, zal je een beter beeld krijgen van je verwachtingen en op de juiste momenten de juiste interacties weten te creëren.
Daarnaast ontdek je sneller waar mogelijke pijnpunten kunnen optreden en waar kijkers eventueel zouden kunnen afhaken.
Bovendien zal het opstellen van een video script je helpen nadenken over de duurtijd, de intentie en formulering van je call to action.
Al deze zaken maken dat je met een duidelijk en afgelijnd plan de studio in kunt en dat je een doelgerichtere boodschap kunt meegeven aan je doelpubliek!
Hoe schrijf je een video script?
Voordat je nog maar denkt aan een video script te schrijven, is het belangrijk dat je een video marketing strategie documenteert.
Zo weet je:
- waarom je video’s produceert;
- voor wie je ze produceert;
- welke stijl je hanteert;
- welke onderwerpen aan bod komen;
- via welke kanalen je de video zal verspreiden.
In het volgende deel gaan we ervan uit dat je op alle bovenstaande elementen een antwoord hebt.
Start met een briefing
Video’s produceren is geen one man job. Doorgaans zijn er enkele anderen die erbij betrokken zijn.
Voordat je een video script schrijft, is het belangrijk dat je die teamleden inlicht over:
- het doel
- het onderwerp
- de algemene boodschap
- de doelgroep
- de call-to-action
Deze stap is belangrijk, want nu kunnen anderen nog suggesties doen of vragen stellen.
Als ze dat pas kunnen doen wanneer je het video script al schreef, bestaat de kans dat je last minute aanpassingen moet doen. En dat vermijd je liever.
Bepaal een eerste structuur van je video
Topauteurs beginnen niet zomaar woorden op een papier te plaatsen wanneer ze een boek schrijven. Ze denken eerst na over de verhaallijn: intro midden en slot. Daarbij denken ze na over de voornaamste personages en de belangrijkste gebeurtenissen.
Jij zou eenzelfde proces moeten volgen wanneer je een video script schrijft.
Begin met de voornaamste bouwblokken voor je video uit te lijnen.
Integreer je briefing hierin zodat je zeker rekening houdt met alle voornaamste factoren.
Stel dat je een foodreportage zou opnemen rond witloof. Zo’n video zou kort door de bocht uit volgende bouwblokken kunnen bestaan:
- intro rond witloof;
- opnames bij witlooftelers om het productieproces uit te leggen;
- hobbykok maakt witloof in de oven.
Wanneer je zeker bent van de structuur van je video, kun je beginnen inzoomen op elk bouwblok.
Schrijf het script
Iedereen is ingelicht en je hebt een structuur opgesteld waar iedereen tevreden van is. Nu is het tijd om die structuur stuk voor stuk vorm te geven in een video script.
We herhalen het graag.
In een script is het belangrijk dat volgende zaken aan bod komen:
- Wat zie je in het shot?
- Op welke locatie vindt de video plaats?
- Wat zeggen de acteurs?
- Welke achtergrondmuziek hoor je?
- Welke overgang is er van het ene shot naar het andere?
Video script schrijftips
Het is niet de bedoeling dat je video script één doorlopende tekst is. Je wisselt informatieve tekst, zoals locatie of overgangen, af met dialoog.
Om je video script zo efficiënt mogelijk te schrijven, geven we je tot slot nog graag enkele schrijftips mee.
1. Schrijf in spreektaal
Je schrijft de dialogen neer die de acteurs gebruiken in je video. Het laatste dat je dan wilt, is dat de taal die uit hun mond komt stijf of onnatuurlijk overkomt. Integendeel. Het geheel moet voelen als een natuurlijk gesprek tussen spreker en kijker. Schrijf dus vooral in korte, simpele zinnen en gebruik geen woorden die je zelf niet zou gebruiken in een gesprek.
2. Schrijf op hetzelfde niveau als je doelgroep
Of je doelgroep nu 16-jarige meisjes zijn of mannen boven de 50, elke doelgroep heeft een bepaald kennisniveau en een bepaald taalgebruik. Pas je video daaraan aan om de grootste match te vinden met die doelgroep. Het resultaat is dat meer mensen begrijpen wat je wilt zeggen én ze zich sneller identificeren met wat je zegt.
3. Hou het kort
Keep It Short and Simple, oftewel KISS, geldt in in elke vorm van marketing. Tijd is een kostbaar gegeven. Tijd is iets dat je investeert in zaken die je nuttig vindt. Je gaat werken omdat je daar een inkomen uithaalt. Je kijkt naar een voetbalwedstrijd omdat je supportert voor de thuisploeg.
Een video bekijk je omdat je denkt dat je er iets waardevols uit kunt halen. Maar vanaf het moment dat je ervaart te lang te moeten wachten op die waarde, ga je weg.
Zorg er dus voor dat je de boodschap in zo weinig mogelijk tijd kunt brengen.
4. Wees volledig
Er gaan wel wat mensen nood hebben aan je script tijdens de opnames.
De acteurs, de cameraploeg, je teamleden, noem maar op.
Al die partijen hebben een andere rol te vervullen tijdens die opnames. Hoe completer de informatie in het script, hoe sneller en efficiënter zij ermee aan de slag kunnen.
Acteurs hebben nood aan uitgeschreven dialogen en zelfs beschrijvingen van gezichtsuitdrukkingen indien nodig. De cameraploeg moet weten wanneer je van camerastandpunt wilt veranderen, en of je een overgang wenst tussen verschillende shots.
Hulp nodig bij je video script?
Natuurlijk heeft niet iedereen de tijd of het personeel om een script uit te schrijven. Is dat bij jou het geval? Contacteer ons dan voor een verkennend gesprek. Wie weet vloeit er wel een mooi video script uit voort!
TALK ABOUT YOUR STORY
OFFICE & STUDIO
Plasstraat 3
1860 Meise
UNDO.REDO BVBA
Overzetstraat 9
1880 Kapelle-op-den-Bos
BTW BE 0841.073.043